tiistai 26. kesäkuuta 2012

Miksi kakkupohjani aina lässähtää?



Ei hätiä mitiä, varmastikin hyvin pienestä kiinni. Kakkupohja on varsin herkkä tuote ja vaatii hieman tarkkuutta ja malttia valmistuksessaan, ei kuitenkaan mitään ihmeellisiä poppaskonsteja tai Ihmemiehen taitoja.

Varmista ensin seuraavat seikat:

1. Kaikkien raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. Siis myös munien. Munat kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä. Ne eivät pilaannu huoneenlämmössä (kaupoissa myynnissä yleensä huoneenlämmössä).

2. Ovathan astia ja vispilä puhtaat ja kuivat? Vesi tai muut esim. vispilästä mukaan siirtyvät aineet voivat haitata vaahdotusta.

3. Käytä konetta munien ja sokerin vaahdotukseen. Koneellisesti vaahdottaen aikaa sopivan vaahdon aikaansaamiseksi noin 4 munan kakkupohjassa kuluu suunnilleen vartti. Käsin vaahdottaenkin onnistuu, mutta aikaa kuluu enemmän ja niska-hartiaseutu vaatii kunnon venyttelyn.

4. Siivilöi kuivat aineet (jauhot) ja sekoita ne munasokerivaahtoon käsin vispilällä nostellen, ei koneella vatkaten. Voit siivilöidä jauhot etukäteen puhtaaseen astiaan, jolloin ne on helppo lisätä vaahtoon samalla kun toisella kädellä sekoittelet. Voit myös siivilöidä jauhot suoraan vaahtoon, mutta tämä huomattavasti epämukavampi tapa vaahdon sekoituksen kannalta.

5. Älä korppujauhota vuokaa, mikäli käytät aitoa voita tai vuokaspraytä (saa marketeista). Voitele vuoka hyvin joka puolelta. Jos irtoaminen epäilyttää, tai vuoan pinnoite on vähääkääm kärsinyt, voit leikata vuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoisen palasen ja voidella vain vuoan reunat. Leivinpaperia käyttäen saat kauniin pinnan pohjaasi ja varmistat siistin irtoamisen vuoasta.


Paistaessa (4 munan kakkupohja):

1. Lämpötila kiertoilmauunissa noin 160 astetta ja perus kotiuunissa, jossa ei kiertoilmaa, noin 170 - 175 astetta.

2. Älä missään tapauksessa avaa uunin luukkua, etenkään paiston alussa. Luukun avaaminen aiheuttaa pohjan "lässähtämisen" jo paistovaiheessa.

3. Malta paistaa kypsäksi! Kakkupohjan tietää kypsäksi painamalla sitä kevyesti parilla kolmella sormella kakun keskeltä. Mikäli kakku tuntuu kimmoisalta, eikä pohja jää kuopalle, se on kypsä. En lähtisi tökkimään tikuilla...

4. Uuneissa on valtavia eroja!!! Mikäli naapurisi paistaa pohjan 25 minuutissa, älä ihmettele jos sinulla kuluu aikaa samaan 38 minuuttia - tai päinvastoin. Jokainen uuni on yksilö. Tarkastele lopputulosta ja päätä vasta sitten muutatko seuraavalla kerralla esimerkiksi paistolämpötilaa.

Liian kuumassa uunissa pinta tummuu ja sisus voi jäädä raa'aksi. Liian kevyessä lämmössä pinta jää kalpeaksi ja usein tahmeaksi, vaikka sisus olisikin kypsä.


Leivinjauhetta?
...ei tarvita, mikäli munasokerivaahto maltetaan valmistaa huolellisesti ja jauhot sekoitetaan varoen sekaan. Munavaahto itsessään nostattaa riittävästi. Ihmeellistä, mutta totta :)

Pohjan irrotus vuoasta
Anna pohjan ensin jäähtyä kymmenisen minuuttia vuoassaan. Irrota varoen esimerkiksi kapeaa lastaa tai tylsää veistä tarvittaessa apuna käyttäen. Älä käytä terävää veistä tai muuta välinettä, joka voisi vahingoittaa vuokaa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti